Aminas historie

Aminas historie: “Her kan jeg være mig selv”

Amina [ikke hendes rigtige navn], er 17 år og har boet på et anbringelsessted i et år og to måneder. Amina er født og opvokset i Danmark, men hendes forældre kommer oprindeligt fra Somalia.

Hun blev for lidt over et år siden tvangsfjernet fra sit hjem. Det skete et halvt år efter, at hun havde talt med en sagsbehandler om sine problemer. ”Min far og mor kunne ikke leve sig ind i forældrerollen. De slog mig og havde selv problemer. Så jeg kontaktede en sagsbehandler i oktober og blev tvangsfjernet fra min familie i marts måned,” beretter Amina.

“Det var en stor lettelse at komme et sted hen, hvor nogen lyttede til hvad jeg sagde. Derhjemme var mine forældre ikke i stand til at være der for mig, eller leve sig ind i hvordan jeg havde det. Selvfølgelig er det ikke altid nemt at bo sammen med flere andre piger, som også har deres problemer, men jeg føler virkelig, at jeg kan være mig selv.”

Fokus på uddannelse

Amina går på en privat overbygningsskole og begynder efter sommerferien på Handelsskolens Grundforløb. Amina har helt styr på sin fremtid: Først folkeskolen, så handelsskolen, dernæst et sabbatår og så en uddannelse til indretningsarkitekt ”Før jeg flyttede ind på opholdsstedet, gik jeg i den almindelige folkeskole. På opholdsstedet var jeg først et halvt år på den dagskole, som er knyttet til opholdsstederne, men jeg ville gerne have et højere niveau. Jeg havde brug for strammere regler, og at der blev stillet krav til mig, derfor kæmpede jeg selv for at komme ind på en anden skole og fik lov til det,” siger Amina.

Hun begyndte i en ny klasse og fik nye skolekammerater. Nu har hun gennemført sine skriftlige eksamener og fortsætter med de mundtlige. Karaktererne kommer først senere, men Lena har allerede fået besked om, at hun er optaget på Handelsskolens Grundforløb.

Fritid

Amina synes, det er rart, at se andre mennesker til dagligt end pigerne, som hun bor sammen med. Ved siden af skolegangen arbejder hun på en burgerbar, hvor hun synes godt om, at der er kolleger af begge køn. På sin arbejdsplads ser hun også nogle af sine klassekammerater, som kigger ind på burgerbaren og hilser på.

Ellers går hun og skolekammeraterne i fritiden ud og shopper eller på café sammen. ”I min fritid træner jeg også i fitness centret,” siger Amina, som ser frem til snart at kunne flytte ud i egen lejlighed.

Handelsskole forude

Først praktik, så et sabbatår På handelsskolen tager Amina først et år med teori og derefter går hun to år i praktik. ”Jeg går meget op i indretning og vil gerne i praktik som dekoratør. Derefter vil jeg læse til indretningsarkitekt. Hvordan uddannelsen hænger sammen, finder jeg ud af til den tid,” siger hun.

Men når Amina har afsluttet praktikken som dekoratør, vil hun tage et sabbatår først, før hun fortsætter med at uddanne sig videre. Et år, hvor hun forventer at arbejde fuld tid på den burgerbar, hvor hun har fritidsjob, og derefter at tage ud at rejse. ”Jeg været på sommerferie og skiferie forskellige steder i Europa med opholdsstedet – og i sabbatåret vil jeg bare rejse og have det godt.”

*For at beskytte pigens identitet optræder hun under dæknavn i interviewet.

"Min far og mor kunne ikke leve sig ind i forældrerollen. De slog mig og havde selv problemer"